• Naam: Wanda de Kanter
  • Functie:

Biografie Wanda de Kanter

 

Stoppen met roken

Wanda de Kanter -longarts en preventionist- schreef het zelfhulpboek Nederland stopt! Met roken (2008), Motiveren kun je leren voor hulpverleners en zij richtte de grootste rookstoppolikliniek van Nederland op. Zij schreef het activistische pamflet Parasiet der kwetsbaren (2020- Pluijm)

 

Rookpreventie Jeugd

Sinds 2009 is zij voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd (RPJ), waaronder de onderzoek journalistieke website Tabaknee.  Met de RPJ voerde zij verschillende rechtszaken: tegen de overheid (WHO FCTC 5.3- tabakslobby), een strafzaak tegen de 4 grote tabaksindustrieën (advocaat Ficq) en aan het EU  Hof van Justitie in Luxemburg ( sjoemelsigaret)

 

Wanda de Kanter won o.a. de Muntendam prijs van KWF, 2 x Vrouw in de Media award en de invloedrijkste vrouw award van Nederland (Opzij).

In 2021 werd zij Officier in de Orde van Oranje Nassau.

 

Aangezien haar hele werkzame leven bestaat uit het behandelen van patiënten die ziek zijn geworden en vaak overlijden aan de gevolgen van een in de jeugd opgelopen ernstige tabaksverslaving en dat dit de belangrijkste oorzaak is van de kloof tussen hoog en laag opgeleid, heeft zij besloten dat zij buiten de spreekkamer meer kan bereiken door zich full time te richten op het voorkomen dat kinderen gaan roken. Door het opzettelijk verslavend maken van de sigaret duidelijk te maken. En het eigen schuld stigma van mensen die ziek worden door roken en het onmeetbaar grote lijden te bestrijden, zodat het dweilen met de kraan ophoudt. Longkanker screening zal zolang de kraan open blijft staan tot die tijd noodzakelijk zijn.

 

 

Voorkomen is beter dan niet meer kunnen genezen

Wanda de Kanter is sinds 1990 longarts. Aanvankelijk in het VUMC, daarna 20 jaar in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. Vanaf 2013 werkte zij tot 2021 als long- oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Zij ging twee maal met het longkanker screenings team van het Erasmus naar NYC : het Mount Sinai, om van de grondleggers ( o.a. Claudia Henschke- NLST trial ) alle ins en outs over longkanker screening te leren. Zij gaf lezingen over dit brede onderwerp in de UK, ETOP, ESMO , Longkanker Nederland en in de Koepelkerk op het landelijke longoncologie symposium zat zij in het debat panel.

Vanaf 2021 houdt zij zich fulltime bezig met primaire, secundaire en tertiaire preventie inclusief de strijd tegen de tabaksindustrie en haar lobby. Dat doet zij middels lezingen, beïnvloeding van politici en door onafhankelijk samen te werken met het netwerk van de Rookvrije Generatie. Zij werkte het laatste jaar nog 1 dag in de week in het RKZ vanwege de corona drukte.

Terug naar symposium pagina



Terug naar boven