• Naam: William Cortviendt
  • Functie:

Biografie William Cortvriendt

William Cortvriendt (1956) is medicus met een veelzijdige loopbaan. Na het afronden van zijn artsenstudie vervulde hij directiefuncties bij verschillende medische organisaties, werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur door diverse bedrijven en overheden. Hij is tevens auteur van diverse bestsellers over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte.

 

In zijn laatste boeken Kankervrij en Handboek bij Kanker gaat hij nader in op de metabole aspecten van kankercellen en hoe we deze kennis kunnen aanwenden voor aanvullende maatregelen bij de preventie en behandeling van kanker.

 

William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt momenteel in de Verenigde Staten.

Voordracht

De metabole aspecten van kanker: nieuwe mogelijkheden voor preventie en behandeling 

De latere Nobelprijswinnaar Otto Warburg ontdekte al bijna 100 jaar geleden dat kankercellen een sterk afwijkende energiestofwisseling hebben. Zijn ontdekking raakte echter in de vergetelheid en werd daarom tot vrij recent nooit op brede schaal succesvol toegepast bij de preventie en behandeling van kanker.

De interesse in het zogenaamde Warburgeffect is echter de laatste jaren sterk toegenomen. De eerste therapeutische interventies waarbij ingegrepen wordt in de energievoorziening van kankercellen laten interessante resultaten zien. Ook beginnen we te begrijpen waarom mensen met hypertensie, chronische stress, overgewicht, diabetes, en vooral gebruikers van insuline niet alleen meer kans lopen op kanker, maar ook op een agressiever verloop ervan. Ook beginnen we te begrijpen waarom koolhydraatarme voeding en bestaande geneesmiddelen zoals metformine, propranolol en aspirine het risico op kanker verlagen en mogelijk ook effectief zijn bij de behandeling.  

Terug naar symposium paginaTerug naar boven